skip to Main Content

Flyvning fylder rigtig meget i det personlige klimaaftryk

Energistyrelsen opgør Danmarks Globale Klimapåvirkning og luftfarten indgår. På s. 62 i rapporten fra 2024 fremgår det at udenrigs luftfarten udledte 6 mio tons CO2 i 2019. En hurtig hovedregning herefter er: Halvdelen af 6 mio tons forbruges af danskerne (resten af udlændinge til Danmark). Dvs. 3 mio tons. CO2 er regnet uden atmosfærisk effekt (Energistyrelsen kender godt til den atmosfæriske effekt, men vælger at udelade den), dvs. vi skal gange med tre. Det er 9 mio tons. Der er 5,9 mio danskere. Dvs. 1,5 tons per dansker. Der regnes kun med den del af flyvningen, som flyet foretager fra dansk lufthavn til den udenlandske lufthavn, som flyet flyver til, nemlig i gennemsnit 1.800 km. Men danskerne flyver noget længere, for de skifter ofte fly og fortsætter. Nemlig i gennemsnit 2.186 km på en enkelt-tur (se nedenfor). Så med udgangspunkt i Energistyrelsens tal, så udleder hver dansker godt 1,8 ton CO2e ved deres flyvning.

Concito udgav 13.2. 2025 en såkaldt “Hotspot analyse af danskernes ferievaner“, der på en lidt anden måde (s. 9 og 10) opnår nogenlunde samme resultat som ovenfor. Concito kommer frem til 1,6 ton per dansker. Heri indgår et bidrag fra forbrug og overnatning, men den atmosfæriske effekt regnes ikke fuldt med. Samlet set er de 1,8 tons CO2e per dansker ved flyvning formentlig meget retvisende.

Lidt mere om de forskellige mellemregninger

Når Danmark officielt rapporterer luftfartens klimapåvirkninger sker det først og fremmest uden hensyn til de ikke-CO2 mæssige klimaeffekter (som retteligen er 3,0). Concito regner mærkeligt nok med 2,0.

Derudover rapporterer myndighederne kun, hvad der bliver hældt i tankene fra danske lufthavne og dertil hvor flyet flyver (evt. mellemlander). Altså ikke så langt, som passagererne rent faktisk flyver.

Hvor langt flyver danskerne, når de flyver? Der skal ikke kun regnes med brændstof fra dansk lufthavn til den lufthavn flyet flyver til, som kan være den første mellemlanding for flyet eller for den rejsende. Vi har gennem spørgsmål til ministeren i foråret 2023 fået at vide hvor langt danskerne rent faktisk flyver. I 2019 var hver flyvetur i gennemsnit på 2.186 km.

Hvis vi ganger flyveturenes længde med klimabelastningen per kilometer (0,3 kg. CO2e per passagerkilometer; i henhold til EEA med GWP=3) og ganger med gnst. antal flyvninger (3 stk) per år (i henhold til Eurostat), reduceret fra 6 fordi halvdelen af rejser med fly der starter i Danmark foretages af udlændinge, så vil hver dansker bidrage med ca. 1,8 tons CO2e fra flyvning per år eksklusiv erhvervsrejser. Ganger vi med befolkningen (i 2019), og korrekt kun regner den ene vej, så bidrog flyvningen fra danskeres flyrejser med 5,7 mio. tons CO2e i 2019.

Back To Top