skip to Main Content

Hvordan kan jeg rejse mere klimavenligt?

Selvfølgelig skal det politiske niveau give løsninger på flyvningens skader for klimaet. Men der er heldigvis også muligheder for at starte på den personlige bane.

  • Det er transporten til og fra dit rejsemål, der normalt belaster klimaet mest. Lange flyture mest. Og ikke de drinks og den mad, du køber på stedet.
  • Undgå helt at flyve. Vælg toget og på lange afstande køb en seng i et nattog, eller hvis det ikke er muligt, vælg en bus, eller fyld en bil op. De fleste rejsearrangører gør det muligt at lave “kør selv”.
  • Rejs mindre. Vær væk i lang tid og rejs kun få gange. Når flyvning er slemt, bliver det værre, hvis det sker ofte. Det er helt galt, når der rejses på weekend med fly, ja, en uge er også al for kort tid, hvis klimaet skal belastes med flyrejser.
  • Skal du rejse for at gå til møder? Lad være med hver gang at mødes fysisk allesammen. Brug en videokonference i stedet for. Skal du rejse, så læg flere møder ind samtidige i stedet for mange rejser til hvert sit møde. Rigtig mange fysiske møder er overflødige.
  • Skal du flyve, så flyv direkte. Mellemlandinger er mere belastende end direkte fly.
  • Store, moderne og fyldte fly er mere økonomiske end andre. De korte tilslutningsflyvninger og indenrigsfly er særligt slemme. Det gælder naturligvis over hele verden.
  • Korte flyvninger er mest energi-tunge fordi andelen af start-og-landing er forholdsvis stor. Den ikke-CO2-relaterede virkning er til gengæld mindre end gennemsnittet, fordi flyet ikke kommer særlig højt op.
  • Lange flyvninger er langt de værste, alene pga den lange distance. Dertil kommer at de lange flyrejser foregår i fuld flyvehøjde, som er heroppe hvor de ikke-CO2-relaterede effekter er særlig udtalte, så klimaskaden formentlig er 4,5 gange så stor, som de rene CO2-udledninger giver anledning til.
  • Snak åbent om behovet for at flyve mindre. Når vaner skal ændres, så er man nødt til at snakke om det. Rejsearrangører kan sagtens lave rejser uden at belaste klimaet med flyturene; men de skal vide at kunderne vil undgå at flyve.
  • Flyvning er ikke epidemi-smart. Hyper-mobilitet med stor og hurtig udveksling mellem personer verden rundt er notorisk medvirkende til spredning af smitsomme sygdomme – husk corona.

Hent inspiration i rejsepolitik fra Lunds Universitet. Se her!

Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler, har bragt denne illustration:

>> Du kan læse artiklen, der er knyttet til grafikken hér!

Back To Top