skip to Main Content

Velkommen til et nyt og mere klimavenligt Rejser (Politiken)

Velkommen Til Et Nyt Og Mere Klimavenligt Rejser (Politiken)

LEDER i Politiken Rejser, søndag d. 6.1. 2019 af Tina Krongaard, rejseredaktør

Kære læser. Inden for de seneste par år er det blevet tydeligt, at klimaet er en af verdens største udfordringer. Det kan vi ikke lukke øjnene for i Rejser.

Derfor har vi de seneste måneder arbejdet på en ny sektion, som tager klimaudfordringen alvorligt og leverer inspirerende og kritisk rejsejournalistik til Politikens klimabevidste læsere.
Jeg er glad for at kunne byde dig velkommen til det nye Politiken Rejser. Fra i dag vil alle rejsereportager i sektionen være udstyret med et klimaaftryk.

Vi har valgt at fokusere på transport til og fra destinationen, da det er transporten, der bidrager med den største klimabelastning.

Ud for hver reportage kan du se, hvor stort et klimaaftryk en lignende rejse vil efterlade med enten tog/bus, bil eller fly inden for Europa.

Er der tale om oversøiske rejser, giver det ikke mening at regne med tog, bus eller bil. Her vil vi kun vise klimaaftryk for flyrejsen, men desuden angive, hvor mange kilometer man vil kunne køre i bil for det samme klimaaftryk.

Og apropos oversøiske rejser er det jo dem, der belaster klimaet allermest. Derfor afgiver vi hermed et løfte: Fremover vil alle almindelige rejsesektioner indeholde maksimalt én oversøisk rejsereportage (særtemaer undtaget). I stedet skruer vi markant op for reportager fra nære rejsemål. Vi vil skrive mere om oplevelser i Europa, og især Nordeuropa, Norden og Danmark vil fylde siderne for at inspirere til rejseoplevelser, som ikke behøver være en stor belastning for miljøet.

Af samme grund vil vi skrive mere om rejser med tog. Både som inspiration i form af reportager fra steder, man kan komme til med tog, men også guides til, hvordan man nemmest og billigst kan komme rundt med mindre miljøbelastende transportformer.

Rejser uden vinger

Vi har desuden udarbejdet en guide til, hvordan du kan klimakompensere. Guiden (i denne uge side 12-13) vil ligge fast på politiken.dk/rejser og bliver løbende justeret. Her finder du også en ny interaktiv grafik, hvor du kan beregne din flyrejses klimaaftryk.

For at du altid kan finde en klimavenlig rejse i sektionen, introducere vi et nyt format ’Rejser uden vinger’ (side 4-8 i denne uge), så der hver uge er inspiration til en rejse, som du kan foretage uden at flyve.

I det hele taget vil vi mere indgående dække ’grønne transportformer’ og på den måde råbe politikere i hele Europa op, så vi kan få forbedret mulighederne for danske – og europæiske – rejsende.

Men mere miljøvenlige rejser handler ikke kun om journalistik, det handler også om viden og forskning. Derfor har vi inviteret en række forskere til at skrive i sektionen en gang pr. måned for at give os og læserne viden om, hvordan det f.eks. går med udviklingen af mere bæredygtigt flybrændstof, landstrømsanlæg til krydstogtskibe, eller hvordan man udvikler bæredygtig turisme og undgår overturisme.

I denne uge beskriver Bodil Stilling Blichfeldt, turismeforsker ved Syddansk Universitet, fænomenet ’staycation’ (side 15). For at rejse »handler jo trods alt om at have ferie og om at nyde de tomme og ubesatte dage, ikke om, at det grønneste græs kun kan findes for enden af en Airbus A320’s landingsbane«, som Bodil skriver.

Vi håber, at du vil synes om det nye Rejser. God læse- og rejselyst.

This Post Has One Comment
  1. Rigtig gode idé.
    Giver I også i artiklerne om disse rejser?
    En del af os ved ikke, hvor meget en lang togrejse koster.
    Mvh
    Jo Leunbach

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bevar jordforbindelsen

Vi er flere, der skriver under dette navn.

Back To Top
X