skip to Main Content

Bevar Jordforbindelsen tydeligt med på landsdemonstration for natur og klima 25.9. i Kbh.

Bevar Jordforbindelsen optrådte med flot banner, en bod og havde en tale på Christiansborg Slotsplads.

Demonstrationen samledes på Københavns Rådhusplads.
Fra boden og rundt i demonstrationen udbød vi toldfrit “brændstof” og delte løbesedler ud.
En “folkering” er blevet sluttet rundt om Christiansborg.
Programmet på scenen var meget langt (for langt?) og charmerende præget af dyreli´vet.

Her er talen, som Poul Kattler holdt (Poul havde en stor tøj-pingvin som ledsager):

Hej, jeg hedder Poul. Og må jeg præsentere min makker Pelle? Pelle er en pingvin, og som fugl udmærker den sig ved at den ikke flyver. Det har vores forening ladet os inspirere af, og vi hedder Bevar Jordforbindelsen, ligesom vores ligesindede i Tyskland hedder Am Boden Bleiben, og på engelsk Stay Grounded. Jeg er derudover også formand for Rådet for Bæredygtig Trafik. Og jeg vil sige noget om den foreslåede udvidelse af Københavns Lufthavn.

Danskerne er allerede et af verdens mest flyvende folkefærd, og for at imødekomme den forventede efterspørgsel ønsker Københavns Lufthavn i Kastrup at udvide fra peak sæsonen i 2018 hvor de havde godt 30 mio rejsende til 40 mio eller til svimlende 60 mio rejsende.

Flyvning er 15 – 30 gange så klimaskadeligt per kilometer som alternative rejseformer, og især fordi man flyver enormt langt, er flyvning den suverænt mest klimaskadelige enkeltaktivitet, du kan kaste dig ud i.

Den danske klimaplan omfatter ikke udenrigsflyvning og udenrigs skibstransport. På grund af denne regnskabstekniske finesse kan vi risikere, at et politisk flertal i den næste folketingssamling kan give det private firma Københavns Lufthavne lov til at øge antallet af flyvninger i den takt, som lufthavnen selv skønner er rentabelt. Helt uden klima-betingelser.

Lufthavnen skal være velkommen til at ombygge og modernisere. Men det skal komme med nogle hug-og-stikfaste klimagarantier. Der må ikke under nogen omstændigheder udledes mere CO2 end i 2018, og det vil tværtimod være helt naturligt, at Københavns Lufthavn sammen med hele flyindustrien tager fat på reelle reduktioner af klimaskader, ligesom alle andre sektorer. Altså 70% reduktioner i 2030 i forhold til udledningerne i 1990.

Når vi fra Bevar Jordforbindelsen siger klart nej til en betingelsesløs udbygning af Københavns Lufthavn, så er det ikke for at lukke lufthavnen og lukke jobs. Men mere klimaskade og lokal støj og møg kan ikke komme på tale. politisk tonedøve kan flertallet på Christiansborg dog næppe være.

Nu skal vi slutte med at lave et råbe-kor sammen. Kan I sige sammen med mig: Flere fly i luften? Nej si’r fornuften.

Tak for ordet.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bevar jordforbindelsen

Vi er flere, der skriver under dette navn.

Back To Top
X